Med sina ståtliga 5-9 ton och en längd på 4.6-6.1 meter så var detta en värdig bärare av namnet Tyrannosaurus Rex som betyder ”Tyranni ödla- kung”.

Och som man ser tydligt har denna art hade ett stort huvud med väldigt stora tänder, upp emot 18-30 cm, som fanns perfekt placerade för att bita av många kilo kött åt gången, de var också effektiva då kraften i betten krossade ben på bytesdjur.

Med en fart på 19 km/tim kunde T-rex springa ifatt många mer långsamma växtätare som då fick förlita sig på sina försvar mot den väldiga topprovdjuret.

Vissa hade taggar på ryggen eller svansar med klubba som de kunde slå med, exempelvis Ankylosaurien hade en sådan. Men T-rex hade också stora tår med klor som kunde gripa tag om djuret och med benets kraft kunde T-rex vända eller hålla bytesdjur så att de inte kunde försvara sig. Men trots att Tyrannosaurus Rex var en tills synes fulländad köttätare så anser flera forskare att T-rex varit asätare, det är mycket möjligt då många rovdjur måste vara opportunistiska för deras överlevnad skull.

Tyrannosaurus Rex blev troligen inte äldre än cirka 28 år gammal vilket är ungt om man jämför med ovannämnda som kunde bli runt tre gånger äldre.