Med ett utseende väldigt likt Tyrannosaurus Rex med kraftigt muskellösa bakben, väldigt små framben och stort huvud med ett bett som hade många tänder som fanns för att slita bytesdjur i stycken med ett hugg. Tänderna var redan på Allosaurus snett bakåtvända för att ha största möjliga kraft när de får tag på ett byte.

Dessa dinosaurier blev mellan 9.5-12 meter långa och vägde cirka 2-5 ton.

Trots denna vikt var de väldigt snabba rovdjur och deras föda var allt som de kunde få tag på, likt dagens rovdjur som många är opportunistiska.

Just Allosaurus var egen med i alla fall ett kännetecken som många känner igen, små horn ovanför ögonen, en idé är att dessa horn skuggade ögonen vilket gjorde att Allosaurus lättare kan se bytesdjur i det varma klimatet. I dagen arter har alla stora kattdjur liknande hjälpmedel då de är svarta runt ögon som hjälper dem att fokusera på långa avstånd i varma klimat.

Theropoden som Allosaurus tillhör är en grupp stora rovdjur som kommer att överleva, till och med vara den vanligaste av stora rovdjur ända fram till den stora utrotningen i Krita-periodens slut.