De flesta känner säkert till en hel del barnfilmer som handlar om dinosaurier. Dessa fascinerande djur har i alla tider lockat barn med sitt skrämmande utseende och imponerande historia. Inte

minst storleken kittlar fantasin och här ska vi titta närmare på några av Disneys mest populära filmer om dinosaurier.

Dinosaur

Filmen Dinosaur släpptes år 2000 och heter Dinosaurier i den svenska översättningen. I händelsernas centrum hittar vi Aladar, som är en Iguanadon som har vuxit upp hos några lemurer. Aladar och hans lilla lemurfamilj tvingas fly när en meteor slår ner på jorden. Hoten från stora köttätare som Velociraptorer, Carnosaurier och Tyrannosaurus rex gör att alla dinosaurier på flykt samlas i en större grupp. Aladar ansluter sig till hjorden som är på väg till sin häckningsplats för att söka skydd. Här träffar han både vänner och fiender på den långa resan.

Walking with Dinosaurs

Den här filmen kom 2013 och här får publiken stifta bekantskap med Patchi, Alex och Scowler och deras fantastiska äventyr som återberättas av en talande korp som stöter på en pojke som är på fossiljakt med sin farbror. Han hade inte väntat sig att få ta del av en över 70 miljoner år gammal berättelse om vänskap och utmaningar i dinosauriernas värld. När han sedan också hittar benen efter dinosaurierna tänds ljuset i hans ögon. En del av lockelsen med dinosaurier handlar också om deras skelett och många barn älskar att leka paleontologer och leta efter dinosaurieben. Den som vill överraska med en rolig dinosauriepresent kan besöka tryckeriet Printer och välja motiv till muggar, tröjor, pennor, mössor och mycket mer.

The Good Dinosaur

2015 kom filmen Den Gode Dinosaurien som blev en stor succé. Filmen handlar om Apatosaurusen Arlo som har det ganska kämpigt. Han föds som minst i sin kull och får alltid överbevisa sina syskon och kämpa med sina rädslor. En dag får han uppdraget att vakta familjens silo, men han vågar inte slå ihjäl den lille tjuven som stjäl familjens mat. Arlos pappa tar med honom ut längs floden för att spåra upp tjuven när de överraskas av en stormflod som tar pappans liv. Publiken får följa Arlos öde när han råkar trilla ner i floden en tid senare och flyter med strömmen långt hemifrån. Ödet gör att han träffar tjuven som visar sig vara ett smutsigt och förvildat litet barn. De gemensamma utmaningarna som de måste gå igenom gör att de blir goda vänner. Arlo döper den lille människotjuven till Pricken. Tillsammans letar de efter Arlos hem vid Klotandsberget men under resans gång hittar även Pricken tillbaka till sin förlorade familj. Filmen satte igång hela maskineriet av produkter och den som själv vill leka med Arlo och Pricken kan säkert hitta dem i leksakshyllan i affären.