Nå, vilken var nu din favoritdinosaurie när du var liten? Eller kanske är det till och med så att du fortfarande har en dinosaurie som du gillar allra mest? Hur som helst är det riktigt spännande och samtidigt hissnande att det faktiskt funnits sådana bestar på vår jord, trots att det förstås var ett tag sedan – och tur är väl det.

Barn lockas ofta av dinosaurier och tycker att det är spännande varelser. Det här syns tydligt i leken, där det inte bara plockas med dinosaurier i leksaksform utan också som rollspel där barnen låtsas vara en dinosaurie av någon sort. Inte sällan har barnen någon särskild dinosaurie som de gillar lite extra. Det finns ett stort utbud av dinosaurier som leksaker; oavsett om det handlar om plastfigurer eller mjukisdjur (från exempelvis företaget Aurora) kan du räkna med att de små gärna tjatar till sig sin egen uppsättning av förhistoriska djur.

Snickra din egen dinosaurievärld

Du som förälder kan ha mycket roligt tillsammans med dina barn genom att delta i lekarna. En idé är att ordna en spännande plats att leka med dinosaurierna på, som du enkelt snickrar ihop själv och kan användas antingen inomhus i ett lekrum eller utomhus i trädgården – eller varför inte både och? Du hittar allt det material du behöver hos Byggmax, både vad gäller verktyg och virke. Det behöver absolut inte vara något avancerat bygge; egentligen handlar det om att få till ett antal plattformar eller liknande som barnen kan leka med dinosaurierna på. Om du gillar att snickra och vill ta ut svängarna lite mera, kan du bygga ihop små hus eller andra konstruktioner – kanske en inhägnad till de vilda bestarna.

Några populära dinosaurier

Barnen brukar ha otroligt bra koll på de olika dinosaurierna, inklusive namnen på dem (som inte alltid är så lätta att uttala eller skriva). Den mest populära av dem alla är antagligen Tyrannosaurus Rex, som vanligen förkortas T-Rex. Det häftiga med den här är nog att den känns ”tuffare” än övriga gänget – det är i alla fall så den framställs i filmer och Tv-program. Köttätaren T-Rex var en riktigt stor rackare som jagade sina tilltänkta offer utan pardon. Den som inte riktigt uppskattar den här formen av brutala dinosaurier kanske istället sneglar åt andra och lite snällare varelser, som exempelvis växtätaren Brachiosaurus. Det här sägs ha varit en relativt stillsam figur som tack vare sin otroligt långa hals kunde nå sin föda högt uppe i träden.

Inte riktigt i klass med T-Rex, men fortfarande ansedd som en tuffing i sammanhanget, är Stegosaurus. Den hade ett rejält gap fullt med vassa, otäcka tänder och därmed ingen man gärna bråkade med. Fast, som leksak känns det förstås genast lite mera harmlöst och odramatiskt. En sak är dock säker – var med barnen i leken, så kanske du också lär dig mer om dessa bestar från den förgångna!