Dinosaurierna dog ut för ungefär 65 miljoner år sedan. Trots detta finns dinosaurierna kvar i vår vardag och det ligger i vårt intresse att utforska dinosauriedjungeln mer. Vilket barn har inte haft en dinosaurieperiod? Det är en period i många barns liv när de är intresserade av dinosaurer och bara vill ha leksaker som föreställer dinosaurier. Många lyckas också lära sig vad alla dinosaurier heter och hur de ser ut. Dinosaurierna levde under tre olika perioder och i fortsättningen av denna artikel kommer ni kunna läsa mer om dem.

Trias

Detta är den första av de tre perioder som är mest kända. De första dinosaurierna var små och lättbyggda. Fossiler och rester av dinosaurierna har avslöjat att de gick på två ben och var kött- och asätare. De första växtätande dinosaurierna dök först upp 5 miljoner år senare.

Jura

Denna period kan kallas för växtätarnas period. Det var nu som växtätarna började dyka upp och de var betydligt större samt gick på fyra ben. Vid denna tid utvecklades också dåtidens fåglar och de vanligaste växtätarna kallades för långhalsar. De var enorma djur som påminner om dagens giraffer med sina långa halsar.

Krita

Kritaperioden innehåller en rad olika dinosaurier som är av större kvalité. Det är bland annat nu som den ökände Tyrannosaurus Rex gör entré. Det är en av de allra största köttätarna som gick på två ben. Tyrannosaurus Rex är den dinosaurie som kanske är den mest populära som någonsin har funnits. Det är just T-rex, triceratops och velociraptor som man oftast kan hitta bland olika leksalsprodukter. När det är dags att ta studenten kan det vara en kul idé att pryda Studentskyltar och studentplakat med barndomens dinosauriefavoriter för att påminna om svunna tider. Favoritdinosaurierna kan rama in fotot på skyltarna och återkomma i såväl dukning som design och dekoration.

Paleontologi

Paleontolog kallas den person som letar och gräver efter dinosaurierester. Det är på grund av detta jobb och de som arbetar med det, som vi har kunnat få fram den informationen vi har idag, om alla dinosaurierna. Det är inte säkert att vi hade kunnat få reda på samma information om dessa inte hade funnits. Du får nämligen inte lov att gå ut och göra utgrävningar hur som helst, utan du måste vara utbildad och ha tillstånd för att få lov att göra utgrävning på plats.

Det händer ibland att arkeologer stöter på dessa dinosaurieben när de gör utgrävningar för egen del. Då måste de ringa en paleontolog för att påtala vad de har hittat för att paleontologen sedan ska kunna komma ut till platsen och göra en större utgrävning. Det de hittar samlar de sedan in för att kunna analysera och senare även ställa ut fynden på museum.