Compsognathus, den lilla dinosaurien är ungefär i samma storlek som dagens hönor. Vikten var ungefär 5.5 kg och längden 60-90 cm. Om de fanns idag hade de nått upp till vårt knäck på ett ungefär. De använde sina tår mycket, de stod inte på hela foten vilket var bra när de jagade och kunde göra sig längre snabbt och även ta fatt med de kraftiga tårna så att deras språng var extremt kvicka.

Denna art tillhör gruppen Coelurosaurier, som betyder ihåligsvansade ödlor. Detta namn kom från deras ihåliga skelett. Det ovanliga med denna grupp är att dessa lever kvar än idag, de är besläktade med vår tids sparvar, gråsparven för att vara exakt. Detta gör att denna grupp utan tvekan tillhör en av de mest framgångsrika art grupp som någonsin funnits.

I gruppen Coelurosaurier fanns de möjligen även växt- och allätare, men det är osäkert på grund av ofullständiga uppgifter. Det man vet är att det fanns olika arter från denna grupp utsida över hela jordklotet över en väldigt lång tid.

Men dessa små ska man inte förlöjliga, de var väldigt effektiva jägare som levde i flockar vilket gjorde att även stora bytesdjur kunde bli en måltid. Dock åt de mest troligt ödlor och dåtidens fåglar för det mesta. Även dessa dinosaurier la ägg,

De såg ut som mini-Theropoder, med slank kropp, starka bakben och små framben med klor på fem tår. Och en förhållandevis stor mun med många vassa tänder som enkelt slet av små köttbitar. Med deras snabba fötter och bra samarbete mellan individer i flocken var dessa små köttätande dinosaurierna troligtvis fruktade i Jura-perioden.

Dessa små rovdjur levde vid vattnet, där allt liv och bytesdjur fanns i överflöd.

Mycket insekter fanns också vid kusterna i Jura-perioden, det var perfekt för de yngre Compsognathus, som kanske inte kunde ta ödlor och andra större byten.

Vissa tror att denna dinosaurie är besläktad med Sinocalliopteryx, som var en fjäderklädd dinosaurie. Många faktasidor anser att alla i Coelurosaurie-familjen var fjäderbeklädda eftersom flera arter har upptäckt som haft fjäderbeklädnad, antar att vi bara kan spekulera vad som verkligen stämmer. En ras i denna grupp är Sinosauropteryx, denna art levde under Krita-perioden.

Troodon var en annan art som fanns under Krita-perioden även den.