Shonisaurus, en av de första vattenlevande rovdjur som även de uppkom under Trias-perioden. Dessa stora rovdjur liknande ingen av dagens havsdjur. De hade en lång och spetsig mun, full med sylvassa tänder gjorda för att gripa tag om bytesdjur, om bytet blev biten var det näst intill omöjligt att göra sig fri igen. Det ovanliga med denna art är att vuxna Shonisaurus ar inte hade tänder längre, troligen för att de helt enkelt inte behövdes då.

Detta gör att forskare anser att födan har bestått av mjuka fiskar, bläckfiskar och andra mjuka bytesdjur som fanns då.

De hade fyra stora fenor och en massiv kropp, totallängden var hela 15 meter. Deras svans hade likt en fena för att svänga snabbt och en lite ryggen. Den stora Shonisaurus ögon var så stora som en meter i diameter, synen var viktig för dessa rovdjur. Deras ögon är de största ögonen vi någonsin haft kännedom om.

Dessa rovdjur levde på havsbotten vilket också bekräftar teorin att deras föda var bland annat bläckfisk som också lever på djupet av haven.

Shonisaurus utvecklades till andra liknande arter som höll sig vid liv och frodades i världens hav ända tills för 90 miljoner år sedan.