Odontochelys semitestacea är den första arten som liknade dagens sköldpaddor trots att de var väldigt annorlunda på samma gång. Namnets betydelse berättar direkt vad de stora skillnaderna är, ”sköldpadda med tänder och ett halvt skal”.

Kan inte bli mer tydligt än så, eller hur?

För denna vattenlevande art hade fyra ben med fem tår och simhud mellan tårna. Skal enbart på magen men också en början till skal på ryggen, deras revben var väldigt breda och tjocka. De hade också en lång svans. Denna art var en liten sköldpaddsliknande art då den var 35 cm från nos till svansspets. De hade hals och istället för dagens näbb så hade de mun med tänder. Deras föda bestod av växter liksom dagens sköldpaddor.

Att den första sköldpaddan hade endast skal på magen var troligen för att de ofta hade magen ner mot havsdjupet där alla dåtidens rovdjur lurade. Rovdjur som fanns under Trias-perioden var till exempel Shonisaurus.

Denna sköldpaddsliknande arten är väldigt viktig för forskare eftersom denna visar uppkomsten av skalet på dagens sköldpaddor vilket har förbryllat alla forskare tidigare, dock är mycket spekulationer och var och en får avgöra vad de tror tills dess att vi vet mer om denna art.