En av de första växtätare dinosaurien som uppkom i Trias-perioden heter Plateosaurus och denna gick på fyra ben men kunde sträcka sig och då stå på bakbenen.
De hade långa halsar men inte lika långa som de mer kända långhalsarna även om detta är den första arten i gruppen långhals, kallade Prosauropoder. De var mellan 5-10 meter långa med en vikt upp emot ett ton. Deras svan var tjock och muskellös, ett bra försvar då de kunde slå med den, som ett försvar mot rovdjur. Men den främsta anledningen till den tjocka och långa svansen är troligen balansen.
Deras huvud är i förhållandevis till kroppen litet och tänderna är trubbiga vilket är typiskt för växtätare. De levde på alla de gröna växter som fanns, allt från ormbunksliknande växter till barrträd. Eftersom de kunde ställa sig på bakbenen kunde de nå upp mycket högre i träd och buskar så att maten räckte längre på varje ställe.
Man tror att Plateosaurus levde i flock, precis som många av dagens växtätare gör. Anledningen är att de behöver ett starkare försvar än deras tjocka svans, enbart klor på frambenen gör att de saknade försvar mot rovdjur. Så därför levde de i stora flockar vilket försvårade för rovdjuren att attackera dem.
Av de ben och fossiler som upptäckts så verkar Plateosaurus ha levt i 25-30 år, liksom de flesta dinosaurier så växte de till fullvuxen storlek snabbt. Att många dinosaurier växte fort var möjligen för att inte vara lätt för rovdjur att jaga, att bli könsmogen fort på grund av att kunna fortplanta sig eller för att det helt enkelt var så goda förutsättningar så de växte av den anledningen.
Denna art är en väldigt framgångsrik grupp liksom flygödlorna, de vandra på jorden i hela 150 miljoner år.