Fisködlorna, de delfinliknande vattenlevande dinosaurierna som var utspridda i alla hav och frodades under Jura-perioden Dessa dinosaurier hade långa näbb liknande munnar, ungarna hade många tänder för att fånga fiskar och bläckfiskar och de vuxna var tandlösa, likt Shonisaurus som beskriver i tidigare artikel. De hade fyra stora fenor och en kraftig stjärn och en liten ryggen, tror man i varje fall. Då fenor inte har behållit sig så som skelett gör så kan man bara spekulera, man kan likna dem vid dagens delfiner och se med resten av skelettet och enligt forskarna har dessa dinosaurier en mindre ryggfena.

Dessa fisködlorna var möjligen mörka då de var tvungna att dölja deras stora kropp i havens djup, anledningen till att man anser att dessa levde i djupet är för att Dessa ras ögon var väldigt stora, ett typiskt karaktärsdrag för god sikt i djupet. En av deras värsta fiender var världens största rovdjur, Liopleurodon. Denna urtid best var 150 ton tung och var 25 meter lång. Fisködlorna var väldigt små i jämförelse då de var runt 6 meter långa, åtminstone Ophthalmosasaurusen.

Anledningen till att man kallar dem delfinliknande är för att deras kroppar är lika med den torpedformad och en halvmåne formad ryggen som var större än tidigare arter av fisködlor. Också för att deras främre fenor var större och mer välutvecklade. Till exempel på en Fisködlor är arten Ophthalmosasaurus, den levde under Jura-perioden. Denna grupp försvann helt för cirka 90 miljoner år sedan.

Nästa art grupp som fanns samtidigt var den stora Plesiosauriorna, med sina långa halsar, stora kroppar, fyra långa fenor och lång svans. En effektiv jägare som enkelt kunde smyga sig på bytesdjur då huvudet kom långt ifrån kroppen och munnen full med många nålliknande och inåtvända tänder som kunde gripa tag och dela bytet. Dessa vattenlevande dinosaurier kunde bli upp till 17 meter långa men det fanns också små Plesiosauria. Alla långhalsarna fisködlor krälade upp på stranden och lade ägg, likt dagens sköldpaddor.

Detta skiljer ovannämnda fisködlorna från denna grupp.

Eftersom dessa dinosaurier fyra stora, långa fenor kunde de manövrera väldigt snabbt och lätt vilket var en klar fördel för en så pass stor dinosaurie. Dock anser vissa sidor att vissa i denna grupp ej var direkt duktiga simmare så är det upp till var och en att försöka bedöma själva, vad tror du?

Så sent som för 60 miljoner år sedan dog de sista arterna ut, även denna grupp dinosaurier var framgångsrika och frodades. Som de andra fisködlorna så andades även Plesiosauria luft.