Som vuxen har man ofta fasta intressen som är svåra att släppa taget om. Det kan vara allt från bilar och idrott till mode och kläder. Som barn kan ett intresse skifta både snabbt och ofta. Det beror säkerligen på att man inte samlat på sig så mycket erfarenheter i livet och därmed finns det mycket nytt som ska upptäckas innan man kanske hittar det eller de intressen som sedan håller i sig under resten av livet. Intressena väcks ofta av information man får från vänner, filmer eller dokumentärer på tv. Exempel på intresseperioder som många barn går igenom är bland annat rymden, undervattensliv eller dinosaurier.

Det är just dinosaurier vi ska fokusera på i denna artikel. Dinosaurierna är ju sedan länge utdöda då de levde under tidsperioderna trias, jura och krita. Dinosaurierna fanns i olika arter och den mest kända är väl den skräckinjagande Tyrannosaurus Rex, men även Triceratops, Stegosaurus och Plateosaurus är namn som de flesta av oss säkert känner igen från vår barndom. Det fanns även flygande Pterosaurier som dock inte är direkt besläktade med dinosaurier.

Vi har genom åren dock kunnat öka vår kunskap om dinosaurierna och om hur de levde med hjälp av de filmer som släppts under 1990-talet och in på 2000-talet. Därför kommer det en lista nedan som är till för dig som är antingen är intresserad av dinosaurier eller vill uppleva nostalgiska filmer.

Klassiska filmer med dinosaurier

Den första filmen de flesta av oss tänker på är givetvis Jurassic Park. Den mest kända och populära Jurassic Park-filmen är den första som släpptes redan år 1993. Det var många som klädde sig i en snygg levis t shirt och trendiga byxor när de besökte biograferna för att se filmen. Filmen handlar om hur företaget InGen har skapat dinosaurier av jättegammalt DNA och man bygger en nöjespark för turister på en ö där man kan se dinosaurier på nära håll. Men problem uppstår och besökarna utsätts för livsfara när de måste fly för sina liv för att undkomma de blodtörstiga dinosaurierna. Det har sedan släppts en del efterföljare till ursprungsfilmen och år 1997 kom The Lost World som sedan har följts av Jurassic Park III, Jurassic World, Jurassic World: Fallen Kingdom och år 2021 kommer ytterligare en som ska gå under namnet Jurassic World 3.

Landet för längesedan är en annan populär filmserie med dinosaurier. Denna serie är mer barnvänlig än Jurassic Park och är i tecknad version. Den har dock ett par läskiga scener som kan ge barnen mardrömmar så man bör inte titta på dem när man är för liten. I filmerna följer man Lillefot, Cera, Kvacky och Petri i deras liv och deras jakt på den stora dalen.

Ovanstående är bra och spännande filmer som du bör se någon gång i livet. Det är dessutom väldigt bra då den ena är en barnfilm och den andra är en vuxenfilm. Det innebär att utbudet täcker alla åldrar.