Dessa ibland gigantiska flygande ödlorna var troligen många och var allt från storleken av en sparvvägen till ett vingspann på 12 meter, som Ornithocheirus som regerar under Krita-perioden.

Med stora vingar som sitter fast från lillfinger till knävecket har dessa flygödlor utvecklas ett skinn som har både muskler och senor med mera, detta visar att flygödlorna var duktiga flygare som troligtvis inte behövde mycket vind för att lyfta, inte ens de största flygödlorna.

De hade långa eller korta svansar, vissa arter hade vassa tänder medan många endast hade näbb som dagens fåglar.

De åt fisk och levde i flockar. En av de mer omtalade flygödlorna är Pteranodon som hade det klassiska hornet som stack ut i bakhuvudet. Dessa var ungefär 9 meter breda och dessa liksom de andra arterna av Flygödlor frodades i Krita-perioden.

Man vet också att dessa fantastiska flygödlor gjorde långa flyttar, även det är en likhet med dagens fåglar, hela 16 000 mil är det bevisat att de kunde flyga, över halva jordklotet!

Inte undra på att dessa djur överlevde den stora massutdöden som inträffade i slutet av Krita, Många forskare är överens om att dessa flygödlor säkerligen hade regerat i himlen idag om det inte vore för massutdöden.