Innerst inne blir man aldrig för gammal för att förundras över de stora mäktiga dinosaurierna. Vem kommer inte ihåg Lillefot, den lilla långhalsen i den animerade filmen Landet för Längesen? Lillefot var en sauropod. Ordet betyder ödlefötter och sauropoderna var en väldigt stor grupp med olika sorters fyrbenta dinosaurier som tillhör kategorin ödlehöftade dinosaurier. De allra största dinosaurierna som någonsin funnits tillhör sauropoderna.

De flesta barn har en dinosaurieålder där dinosaurier är oerhört spännande. Gör detta till familjemys och kryp upp i soffan med filtar och kuddar och titta på en dinosauriefilm om allas vår långhalsade sauropod Lillefot med ditt barn.

Beteende

Sauropoderna var växtätare och levde i flockar, precis som dagens gräsätare på savannerna i Afrika. De var sociala och tog hand om sina ungar i flock, de hade till och med äggläggningsplatser där många honor la sina ägg mer eller mindre tillsammans. De vandrade ofta långa sträckor efter mat precis som många av gräsätarna på savannerna idag och när de förflyttade sig gick ungarna i mitten av flocken för att skyddas från rovdinosaurier. På sätt och vis kan man säga att de verkar ha fungerat som en flock sebror, gnuer eller elefanter.

Det är rimligt att anta att de kommunicerade med varandra genom ljud och rörelser på huvud, hals och svans. En del arter av sauropoder hade segel, benplattor och till och med taggar längs rygg och svans, vilket kan ha använts till både kommunikation och försvar mot fiender.

Storlek

Berömda sauropoder är Brontosaurus som senare fick byta namn till Apatosaurus, Diplodocus och Brachiosaurus. Givetvis fanns det många fler arter, både mindre och större. Det är svårt att uppskatta deras faktiskta storlek men det hittas hela tiden nya fynd som till exempel jättelika fotavtryck som kan ge forskarna en uppfattning om hur de kan ha sett ut.

Den allra största sauropoden vägde mer än blåvalen som annars har ansetts vara det största djuret någonsin. Vad som helt säkert kan sägas om sauropoderna är att de är de största landlevande djuren någonsin med en matchvikt på över 200 ton ner till några få ton. De flesta av dem hade en lång hals och en lång svans, och ett antal av dessa sorter skulle utan problem kunna titta in genom fönstret på fjärde våningen för att med sitt lilla huvud i häststorlek sno en kaka eller kanske en krukväxt.

Sauropoderna var utbredda över alla världsdelar, även på Antarktis har forskarna hittat bevis för, men de var vanligare på andra ställen. Under senare delen av Jura-tiden dominerade de alla kontinenterna. Många arter levde sida vid sida och åt troligen olika sorters vegetabilier. På grund av sin storlek måste de äta väldigt mängder varje dag, de stora arterna behövde säkert äta över ett ton varje dag för att livnära sig. Forskarna tror att de kunde bli mycket gamla. Fick de hålla sig skadefria och friska kunde de bli över 100 år.