För 200-251 miljoner år sedan

Trias är den första perioden som vi har kännedom om att dinosaurierna vandrade och frodades på vår planet. Då såg världen väldigt annorlunda ut med alla kontinenter som satt ihop samt haven som var stora och täckte stora delar av vår planet. De dinosaurier som vi har hittat skelett från som levt under denna period kommer vi att berätta om i artiklarna framöver, ni ser då ett urval av de dinosaurier som vi har kännedom om.

Eftersom det var massutdöd redan innan Trias-perioden så fanns det inte så stor utbredning av arter, dock fanns få arter av både flygande samt gående dinosaurier, i havet fanns också djur- och växtliv som mer och mer frodades i det varma vattnet.

Naturen under Trias-perioden var troligen väldigt vacker men med en otroligt svår miljö, det verkar ha funnits mycket öknar och slätter som hade tropiskt klimat och temperaturen var hög.

Som vi nämnde ovan så satt alla kontinenter ihop under Trias för våra världsdelar, som idag är utspridda över jordklotet. Det var endast en stor kontinent som kallas Pangea: stort, hett och torrt överallt förutom när marken led mot kanterna av kontinenten och början av det massiva havet Panthalassacoceanen.

Det fanns från början endast ödlor som senare utvecklats vidare till havslevande eller landlevande som därefter blev även flygande eller dinosaurier som går på fyra ben. Från de första ödlorna kom också dinosaurier på två ben, djuren delades också in som växtätare eller rovdjur.

En av de första så kallade dinosaurierna var Coelophysis, en 2-3 meter hög dinosaurie på två ben och var köttätande, till och med en kannibal ibland, vilket har bevisats genom uppgrävda ben.

En annan tidig art var de flygande släktet Arkosaurier samt Placeras, en växtätare som gick på fyra ben och en näbbliknande mun.

I det väldiga havet fanns det både krokodiler och stora sköldpaddor, så dessa arter är 220 miljoner år gamla och ser fortfarande förvånansvärt lika ut. Utöver dem simmade olika sorters gick ödlor, och svanödlor, de växtätare eller rovdjur som har långa halsar och stor kropp med fyra fenor samt svans av olika utseenden. Facknamnet för denna kända grupp av förhistoriska dinosaurier är Plesiosaurie. Det finns fynd som visar att till exempel Plesiosaurus levde vid Sverige.

Alla nuvarande arter ska komma att förändras mycket tack vare evolution och anpassning för att ha möjlighet att fortsätta att frodas, då de troligen hade bäst förutsättningar i Jura-perioden, för det var då som jättarna vandrade på jorden, då uppkom de mest kända dinosaurierna: långhalsarna och T-rex!

Även detta kommer ni att läsa längre fram.

När Trias kom mot sitt slut och Jura närmar sig så spricker den väldiga Pangea upp till flera kontinenter och havet kom då mellan de nya världsdelarna och havet blev till flera hav.