Dinosaurier har i alla tider fascinerat barn och även vuxna, och vi är väl många som minns utflykter till olika dinosaurieparker under våra tidigare skolår. Kanske även familjeutflykter. Flera sommarland och äventyrsland har dinosaurieparker med dinosaurier i naturlig storlek och ofta finns det informationstavlor och även guidade turer att gå för att lära sig mer och få ett litet miniäventyr. Många barnfamiljer lockas av detta, och eftersom dinosaurieparker inte finns i varje stad kan man behöva åka en bit. Ska man åka långt är en bekväm och säker bilbarnstol ett måste för barnen, och på hemvägen sover de säkert gott i bilen efter äventyret.

Vem minns inte dinosaurien Velociraptor ifrån den omtalade filmen Jurassic Park och dess uppföljare? En dinosaurie som var snabb som en häst och lika hög som en vuxen man, med stora klor på fötterna och nästan kusligt smart. I filmen framställs dinosaurien som ett flocklevande rovdjur med ödleskinn. Men vem var då verklighetens Velociraptor? Vi vet ju att det som framställs i film oftast överträffar verkligheten…

Den omtalade dinosaurien levde i Kina och Mongoliet under Krita, en tidsepok i jordens historia enligt den geologiska tidsskalan som varade för 65-145 miljoner år sedan. Djuret var cirka 15 kilo tungt och 2 meter långt från nos till svansspets. Den var en theropod, vilket innebär att den gick på två ben och tillhör familjen Dromaeosauridae, ”springande ödlor” och även kända som raptorer. Forskare har hittat bevis på att Velociraptor hade fjäderdräkt och idag tror forskarna att familjen Dromaeosaurider är nära besläktade med dagens fåglar. Exakt när dinosaurier utvecklades till fåglar vet man inte, men att evolutionen har förvandlat dinosaurieungar till fåglar råder inga tvivel. På Göteborgspostens webbsida kan man läsa en begriplig förklaring om pedomorfos, som denna förvandling heter med ett finare ord.

Velociraptor hade en större uppfällbar krökt klo på varje bakfot och på frambenen hade den tre fingrar med krökta klor på. Tidigare trodde man att den använde klorna till att riva och slita i sitt byte, men senare studier har gjort att forskarna börjat tänka om. Klorna var antagligen för svaga för att riva byte med, och användes troligen istället för trädklättring samt gripa tag om saker, precis som hos moderna fåglar. De berömda klorna som vi ser i filmerna kommer dock inte ifrån Velociraptor själv, utan ifrån dess något större nordamerikanska kusin Deinonychus. När man har tittat på klorna har man sett att de har varit mer krökta på unga individer och planat ut med åldern, vilket stöder teorin att de som små var trädklättrare och att klorna inte användes till att riva bytet utan kanske mer punktera det. Ögonen var stora och hjärnan var också relativt stor, och detta indikerar att raptorerna var ganska intelligenta med bra syn. Troligtvis jagade de också i flock, precis som dagens vargar, och ett fynd av flera Deinonychus med lämningarna av en Tenontosaurus, en växtätande ödla med kraftiga bakben och små framben som kunde gå på både två och fyra ben.

Vi kan i alla fall konstatera att den riktiga Velociraptor inte var lika skrämmande som man kan tro ifrån filmens värld.